Παράλιο Άστρος


 

 

Το Παράλιο 'Αστρος βρίσκεται στην Κυνουρία, στις δυτικές ακρογιαλιές του Αργολικού κόλπου, στην αντίπερα όχθη από την πόλη του Ναυπλίου από την οποία απέχει οδικώς είκοσι λεπτά. Είναι ένα όμορφο παραδοσιακό χωριό, μέρος του οποίου είναι κτισμένο επάνω σε ένα νησιώτικο λόφο που ονομάζεται «Νησί» και στην κορυφή του υπάρχει ένα βενετσιάνικο κάστρο. Πίσω από το Κάστρο, στη βόρεια πλευρά, υπάρχει ένας σπάνιος βιότοπος. Οι αμμουδερές παραλίες του απλώνονται προς βορρά και νότο σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων. Η θάλασσα είναι ζεστή και το νερό της πεντακάθαρο. 

 

Στο χωριό υπάρχουν αρκετά μικρά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα όλων των γούστων και βαλαντίων. Στα καφενεία, τις ταβέρνες και τα εστιατόρια ο επισκέπτης μπορεί να βρει όλες τις λιχουδιές και νοστιμιές της αρεσκείας του. Το χωριό διαθέτει επίσης υπαίθριο αμφιθέατρο . Η μεγάλη λιόφυτη πεδιάδα που απλώνεται πίσω από την ακτή, προσφέρεται για κοντινούς και μακρινούς περιπάτους. Στο περίγυρο της πεδιάδας μέσα στην οποία βρίσκονται το Παράλιο 'Αστρος και το 'Αστρος υπάρχουν σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι , μοναστήρια και βυζαντινές εκκλησίες, και ο Μουστός, μία αξιόλογη λίμνη - υγροβιότοπος η οποία φιλοξενεί χιλιάδες μεταναστευτικά πουλιά στη διάρκεια του χρόνου.

 

 
Επάνω στην αστεροειδή χερσόνησο ή « Νησί » παλαιότερα ο λόφος είχε γύρω-γύρω θάλασσα, ενώ αργότερα με επιχωματώσεις ενώθηκε με τον κάμπο υπάρχουν ευρήματα τριών ιστορικών περιόδων της Ελλάδος, της κλασικής, της μεσαιωνικής και της νεώτερης. Από ευρήματα του Γερμανού αρχαιολόγου Βρέντε το 1927, αναφέρεται ότι το «Νησί» κατοικείτο κατά τη Μεσοελλαδική, τη Γεωμετρική και την Μυκηναϊκή περίοδο. Στην κορυφή του λόφου υπάρχει το Βενετσιάνικο Κάστρο, το οποίο χτίστηκε το 1256 μ. Χ. από τον πρίγκιπα Γουλιέλμο Bιλλεαρδουίνο που το ονόμασε (Castello della estella) δηλαδή Κάστρο του 'Aστρους, επειδή η χερσόνησος από ψηλά μοιάζει με άστρο.

 


Το Κάστρο χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου για την Εθνική Ανεξαρτησία, και εφοδιάστηκε με όπλα και πυροβόλα από τους αδελφούς Ζαφειρόπουλους που ήταν έμποροι στο εξωτερικό και ήρθαν στην Ελλάδα να αγωνιστούν για την ανεξαρτησία της. Στο Κάστρο έχτισαν τις κατοικίες τους οι τρεις αδελφοί Ζαφειρόπουλοι. Τον Αύγουστο του 1826 ο Ιμπραήμ επιτέθηκε στο χωριό ΄Αγιος Πέτρος, και αφού έκαψε τον 'Aγιο Ιωάννη και το 'Aστρος, επετέθη στο Παράλιο 'Aστρος. Οι αδελφοί Ζαφειρόπουλοι οχυρωμένοι στο Κάστρο, εξανάγκασαν τον Ιμπραήμ σε φυγή. Λέγεται ότι το Κάστρο του Παραλίου ήταν το μόνο απόρθητο κάστρο της περιοχής. Σήμερα υπάρχουν οι κατοικίες του Πάνου και του Κωνσταντίνου Ζαφειρόπουλου, ενώ του τρίτου αδελφού Ιωάννη είναι κατεστραμμένη.

 


Τα τείχη


Δίπλα στο Κάστρο, στη βορειοδυτκή πλευρά, υπάρχουν τα κυκλώπεια τείχη που σύμφωνα με τον Θουκυδίδη τα έχτισαν οι Αιγινήτες.

 


Γένεον Πεδίον

Μεταξύ του Φρουρίου του Παραλίου 'Aστρους και του ποταμού Τάνου, βρίσκεται το Γένεον Πεδίον όπου το 541 π.Χ. έλαβε χώρα η μάχη μεταξύ των Αργείων και των Λακεδαιμονίων για την κατάκτηση της εύφορης πεδιάδας της Θυρέας.

 

 

Το θέατρο
Ανατολικά του λιμανιού, στη περιοχή Κότρωνα, υπάρχει υπαίθριο αμφιθέατρο με πολύ καλή ακουστική όπου μπορεί κανείς να απολαύσει με θέα τον Αργολικό κόλπο και τη δροσιά της θάλασσας, τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται το καλοκαίρι.

Στο λοφίσκο που βρίσκεται πάνω από το θέατρο, βορειοανατολικά του λιμανιού, βρίσκεται ένας παλιός πέτρινος πύργος, ύψους 7 μέτρων στην κορυφή του οποίου λειτουργούσε από το 1893 φάρος που φώτιζε και οδηγούσε τα πλοία. Ο Φάρος μεταφέρθηκε πριν από μερικά χρόνια πάνω στο λόφο που βρίσκεται ο βιότοπος του Παραλίου 'Αστρους στην βορειοανατολική πλευρά της χερσονήσου.         

 

Προφήτης Ηλίας


Κοντά στο πύργο του φάρου, ανάμεσα στα πεύκα, υπάρχει το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και ένα μικρό όμορφο πάρκο, όπου μπορεί κανείς να ξεκουραστεί και να απολαύσει τη θέα προς όλες τις κατευθύνσεις.


Η Σπηλιά


Στην βορειοανατολική πλευρά της αστεροειδούς χερσονήσου του Παραλίου 'Αστρους, κάτω σχεδόν από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, υπάρχει "η σπηλιά της Μπουμπουλίνας". Λέγεται, ότι κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας μέσω της σπηλιάς και μιας υπόγειας σήραγγας που υπάρχει κάτω από το βράχο, έφταναν πολεμοφόδια και τρόφιμα στους πολεμιστές που έμεναν μέσα στο Κάστρο.

 

Η Γοργόνα

Πριν φθάσουμε στο θέατρο, στη διασταύρωση του δρόμου που οδηγεί στο τέρμα του αντιβραχίωνα, τοποθετήθηκε πρόσφατα η Γοργόνα έργο της γλύπτριας Λουκίας Γεωργαντή.