Αρχαιολογικός χώρος "Εύα"


 

 

Έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού (ΕΥΑ)

 

Επτά χιλιόμετρα από το Παράλιο 'Αστρος και τρία χιλιόμετρα από το Άστρος βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Αρκαδίας, η Έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού, συγκεκριμένα στην περιοχή Εύα, κοντά στο χωριό Δολιανά και ακριβώς απέναντι από την Ιερά Μονή Λουκούς.


Ο Ηρώδης ο Αττικός (103-179 μ.Χ.), πάμπλουτος ρήτορας, φιλόσοφος και πολιτικός, ήταν λάτρης και συλλέκτης έργων τέχνης. Στην πολυτελή έπαυλη του στην Εύα συγκέντρωσε ένα μεγάλο μέρος από τη συλλογή του σε έργα τέχνης της εποχής του ή και προγενέστερα, μετατρέπωντας τη βίλα του σε ένα είδος Μουσείου αρχαίας τέχνης.


Η Έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού θεωρείται ένα από τα πλουσιότερα αρχαιολογικά μνημεία της Ευρώπης, λόγω της ποσότητας των αρχιτεκτονικών, γλυπτών και ψηφιδωτών ευρημάτων στην περιοχή. Εδώ βλέπει κανείς το μοναδικό σε μέγεθος στην Ελλάδα ψηφιδωτό δάπεδο που είναι συναρπαστικό. Τα αγάλματα και τα άλλα πολύτιμα ευρήματα τα οποία βρέθηκαν στην Έπαυλη χρονολογούνται από τον 4o π.Χ. μέχρι τον 2ο μ. Χ. αιώνα και μπορεί να τα δει κανείς στο αρχαιολογικό Μουσείο του Άστρους.