Πάρνωνας


Το όρος Πάρνωνας ή Μαλεβός ή Κρόνιον, όπως το ονόμαζαν οι αρχαίοι διότι το θεωρούσαν ιερό βουνό αφιερωμένο στο θεό Κρόνο, είναι ο μεγαλύτερος ορεινός όγκος της Πελοποννήσου. Καλύπτει ολόκληρη την ανατολική πλευρά της Αρκαδίας και ορθώνεται από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι το ύψος των 1936 μ. Στη βόρεια πλευρά αρχίζει από το οροπέδιο της Τεγέας, και φθάνει στο ακρωτήρι Μαλέας (Κάβο Μαλιάς) σε μήκος 70 χιλιόμετρων. Ανατολικά ξεκινά από το Αιγαίο και καταλήγει στην κοιλάδα του Ευρώτα. Η ψηλότερη κορυφή του Πάρνωνα είναι η Μεγάλη Τούρλα ή Κρόνιο που έχει ύψος 1936 μ.

 

Τα Φαράγγια του Πάρνωνα

 


Ο Πάρνωνας αποτελείται από πλήθος βουνοκορφών, πανέμορφα οροπέδια, βαθιές κοιλάδες και εντυπωσιακά φαράγγια. Τα πιο σημαντικά είναι το φαράγγι του Λούλουγκα, της Μάζας, των Σπηλακίων, της Κουτουπούς και της Ζαρμπάνιτσας

 

Η Χλωρίδα του Πάρνωνα

 

Οι κορυφές του Πάρνωνα, οι χαράδρες, οι χείμαρροι και οι πλαγιές του δημιουργούν οικολογικές συνθήκες κατάλληλες για την ανάπτυξη πολλών και διαφορετικών φυτών. Λόγου του μεγάλου όγκου του, πιστεύεται ότι ο Πάρνωνας φιλοξενεί πάνω από 1000 είδη και υποείδη φυτών. Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 600 είδη, ανάμεσα στα οποία 113 έχουν χαρακτηριστεί σπάνια και 16 τοπικά ενδημικά που φυτρώνουν μόνο στον Πάρνωνα.