Μοναστήρια


Ιερά Μονή Λουκούς


Ακριβώς απέναντι από την Έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού, βρίσκεται η γυναικεία Ιερά Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Χριστού, γνωστή και ως Μονή Λουκούς. Είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού του Πολεμοκράτη, εγγονού του Ασκληπιού. Ο πρώτος χριστιανικός ναός χτίστηκε τον 5ο αιώνα, στα ερείπια του οποίου το 1117 ανεγέρθη ο σημερινός ναός προς τιμή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα Χριστού.
Το όνομα "LUKUS" σημαίνει ιερό δάσος και το έδωσαν οι Καπουτσίνοι μοναχοί που κατέλαβαν το μοναστήρι τον 12o αιώνα, διότι τότε στην περιοχή του μοναστηριού υπήρχε δάσος πυκνό με διάφορα άγρια ζώα. Το Καθολικό της Μονής, είναι έργο του 1117 μ.X. με ρυθμό καθαρά βυζαντινό, με οκταγωνικό τρούλο, που στηρίζεται σε τέσσερις κολώνες και με γραμμένο Σταυρό στο δάπεδο και τη στέγη.
Ο γλυπτός δικέφαλος αετός στο δάπεδο είναι δείγμα Σταυροπηγιακής-Πατριαρχικής Μονής. Οι τοίχοι είναι χτισμένοι από πωρόλιθους και αγιογραφημένοι με εικόνες από τη Βίβλο, που παρουσιάζονται με τρόπο εκφραστικό και ζωντανό. Στην αυλή του Μοναστηριού υπάρχουν γλυπτά της Ρωμαϊκής εποχής και μια βιβλιοθήκη με 300 χειρόγραφα, κώδικες, σταυρούς, ευαγγέλιο του 1781, δισκοπότηρα, λείψανα Αγίων και τμήμα του Τιμίου Ξύλου. Στο μοναστήρι βρέθηκε ανάγλυφο του 4ου αιώνα π.Χ που αναπαριστά τον Ασκληπιό και την οικογένειά του, το οποίο σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Ακόμα βρέθηκε τμήμα ράβδου με ελισσόμενο φίδι, από άγαλμα του Ασκληπιού. Πολύ κοντά στη Μονή υπάρχει γέφυρα και υδραγωγείο Ρωμαϊκών χρόνων, τα οποία μπορεί να επισκεφθεί κανείς.

 

 

 Ιερά Μονή Παλαιοπαναγιάς

 

 

Τέσσερα χιλιόμετρα από το Άστρος, στην πλαγιά αριστερά από τις πρώτες στροφές του δρόμου προς τον Άγιο Ιωάννη και Άγιο Πέτρο, βρίσκεται η γυναικεία Ιερά Μονή της Παλαιοπαναγιάς. Ο σημερινός σταυροειδής με τέσσερις κίονες ναός, χτίσθηκε το 1814. Ο αρχικός ναός λέγεται ότι χτίσθηκε τον 13o αιώνα, ενώ ξαναχτίστηκε τον 16ο.

 

 

 


Ιερά Μονή Ορθοκωστάς

 

 


Στο δρόμο από Άγιο Ανδρέα προς Καστάνιτσα, περίπου είκοσι χιλιόμετρα από το Άστρος, βρίσκεται το αρχαιότερο και πιο φημισμένο μοναστήρι της Τσακωνιάς, η γυναικεία Ιερά Μονή Ορθοκωστάς ή Αρτοκωστάς που κτίσθηκε το 1425 επί βασιλείας του Ιωάννου Παλαιολόγου. Σε μικρή απόσταση από το μοναστήρι, βρίσκονται τα ερείπια της παλιάς Ιεράς Μονής Κάτω Παναγίας που είναι κτίσμα του 12oυ αιώνα. Εδώ βρισκόταν η εικόνα της Παναγίας Αρτοκωστάς, που θεωρείται έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Η εικόνα λέγεται ότι είχε αφιερωθεί από τον Ιωάννη τον Καντακουζηνό και τον αυτοκράτορας Ιωάννη Η΄ Παλαιολόγο. Η σημερινή μονή χτίστηκε το 1617 και είναι σταυροειδής ναός με τρούλο. Το τέμπλο του είναι απλό αλλά στολισμένο με άριστες εικόνες. Στο ιερό φυλάσσονται λείψανα αγίων και στη βιβλιοθήκη σπουδαία έγγραφα καθώς και πατριαρχικά σιγίλια, άμφια, ιερά σκεύη και κώδικες του 1729 και 1828. Η μονή πυρπολήθηκε από τον Ιμπραήμ το 1826, και ξαναχτίστηκε το 1865.  

 

 

 

 

 
Ιερά Μονή Παναγίας Μαλεβής

 


Τριάντα περίπου χιλιόμετρα από το Άστρος, στο δρόμο προ Άγιο Πέτρο και 5 χλμ. πριν από το χωριό, βρίσκεται η γυναικεία Ιερά Μονή της Παναγίας Μαλεβής. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 950 μ. και περιβάλλεται από δάσος της σπάνιας και προστατευμένης ποικιλίας του δενδρόκεδρου. Η Μονή είναι η πιο φημισμένη της Κυνουρίας και προσελκύει μεγάλο αριθμό προσκυνητών. Η πρώτη μονή χτίστηκε το 14o αιώνα ενώ η σημερινή τον 16ο αιώνα. Από τον 17ο αιώνα  γνώρισε πολλές καταστροφές και αντίστοιχες ανακαινίσεις, ενώ είχε σημαντική προσφορά στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821.
Το 19ο αιώνα ανακαινίστηκε ύστερα από καταστροφές που προξενήθηκαν από τον Ιμπραήμ. Το καθολικό της μονής είναι μικρός μονόκλιτος σταυρεπίστεγος ναός με τρούλο και περιέχει την εικόνα της Παναγίας, η οποία θεωρείται έργο του 1360. Στον περίβολο της μονής έχει κτιστεί νέος επιβλητικός ναός αφιερωμένος στην Παναγία. Δίπλα από τη μονή βρίσκεται η μικρή όμορφη εκκλησία του Αγίου Νείλου. Το συγκρότημα της Μονής περιλαμβάνει επίσης μεγάλη νεόδμητη πτέρυγα που φιλοξενεί ξενώνες και άλλους βοηθητικούς χώρους.